HAR VI OVERHOVEDET LÆRT NOGET AF CORONA-TIDEN?

 

De seneste måneder har vi set partnerskaber– på kryds og på tværs og i nye konstellationer. Vi har set handling og kreativitet. Vi har oplevet vovemod midt i en usikker tid. Vi har fået styrkede fællesskaber – både på den store - og i de mange små arenaer. Nationalt, lokalt, digitalt.  Smittetallet er under kontrol. Men hvad så nu? Falder vi bare tilbage i rillen? 

Der er potentiale for flere kommunale og lokale projekter med helt ny innovationshøjde. Fremtidsforsker, Anne Marie Dahl og ekspert i projektudvikling, Malene Stub Selmer, giver her deres bud på, hvordan vi kan bruge vores nye viden om det menneskelige møde og vores, for manges vedkommende, ændrede syn på livet.

MaleneogAnneMarie

Op af den mentale lænestol


Mange har brugt ekstra lang tid i sofaen, de seneste måneder. Men imens er der også poppet lokale hjælpenetværk, drive-in-koncerter, takeaway-løsninger, bogposer-to-go, fælles frokostpausemotion, bamser i vinduerne og sofaskoler op over alt.

Nedlukningen har åbnet for kreativiteten. Fremtidsforsker fra Futuria, Anne-Marie Dahl, giver et bud på, hvorfor:

”Benspænd er kreativitetsfremmende. Hvad kan man gøre når Danmark og hele verden ændrer sig fra den ene dag til den anden på grund af en pandemi? Ikke meget andet end at være i det. Vi kommer mere op af den mentale lænestol og tænker ’Nej, saftsusme nej, om vi skal sidde stille her og synke længere og længere ned’”, siger Anne-Marie Dahl

 

Fællesskab, forskning og fremtid


Staten, private virksomheder og et væld af fonde har meldt sig på banen med pakker og koncepter siden marts.  Der er sat milliarder og atter milliarder ind på at skabe tryghed: støtte fællesskaber, fremme forskningen og ruste os til fremtiden. Meget er vendt på hovedet.

Det betyder, ifølge Malene Stub Selmer, at fondene nu vil se projekter, der tager højde for den nye virkelighed og det, vi har lært under nedlukningen:

 

”Det her er et vindue for at gøre tingene anderledes og bedre end før. Det er en mulighed for at sætte nye projekter i søen, der taler ind i og understøtter den fællesskabsfølelse, som pludseligt stod så klart for os alle, da tingene blev sat på spidsen. Et eksempel, som jeg selv har oplevet, er en børnehave, der under Coronakrisen havde små telte på nabogrunden, hvor små grupper med børn nød deres madpakker ved borde-/bænkesæt. Der må have været en langt bedre lugt og et helt andet støjniveau. Hvad skete der, da der blev lukket op? Teltene lå ved siden af skraldespandene. Hvad nu, hvis man i stedet for havde involveret pædagoger og forældre i, hvordan hverdagen kunne hænge sammen – med de nye faciliteter?”

Hos PrimusMotor, der arbejder i hele landet, opleves et fokus i de kommunale projekter på klimasikring og etablering af rekreative områder. En tendens Corona-krisen kun har givet medvind: natur, udeliv, bæredygtighed og lokal kultur og fællesskab på nye måder. Derudover har en række kommuner fremskyndet investeringer i fx byggeri.

 

Den online omfartsvej


Én af de indbyggede mekanismer i kriser er, at de ofte sætter skub i noget, der i forvejen var på vej. Og selvom digitalisering ikke er en ny tendens, er det alligevel noget, der er blevet sat ekstra turbo på i Corona-tiden. Onlinemøder, webinars og virtuelle fredagsbarer har fyldt både arbejdskalendere og sociale medier til bristepunktet.

 Vi har brugt den online omfartsvej til at lede os uden om de fysiske samlingspunkter.

”Vores rutiner er blevet brudt og Zoom er blevet en del af alles ordbog. Dét der med at sidde derhjemme og tilegne sig nye kompetencer fra sofaen, eller oplevelsen af, hvor effektive online koordineringsmøder kan være, er noget jeg tror, vi tager med os videre”, siger Anne-Marie Dahl.

 

Online kursus skal give nye kompetencer og et økonomisk løft


Kreativiteten har blomstret mange steder – mens økonomien har taget et hårdt slag. Ofte er det manglen på økonomi, der bremser realiseringen af den gode idé. Eller rettere sagt: Det er ofte manglen på viden om de mange muligheder for at søge økonomisk støtte til projekter, der bremser realiseringen.

Der findes over 11.000 fonde i Danmark – og de uddeler i omegnen af 17 milliarder kroner om året til gode projekter, der giver værdi i (lokal)samfundet.  Malene Stub Selmer fortæller:

”Noget af det første, vi gjorde under nedlukningen, var at optage et onlinekursus i projektudvikling og fundraising. Det giver ekstra meget mening nu. Det har for hele samfundet været hårdt økonomisk, men samtidig spirer kreativiteten. Her er det helt oplagt at tænke i fundraising og kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder i kommunen eller den frivillige i foreningen. Et onlinekursus giver netop mulighed for, at deltagerne tager det, når og hvor det passer dem – og det kan spare dem for mange frustrationer og fejl i fremtiden, når de skal udvikle og søge penge til projekter”

Hun understreger, at tiden er inde til at særligt kommuner kigger på at få et fælles sprog og metodik i forhold til at udvikle gode og bæredygtige projekter.

Læs mere om - og tilmeld dig onlinekurset i projektudvikling og fundraising her

Er du interesseret i at høre mere? Kontakt:


Malene Stub Selmer, PrimusMotor: 40 75 13 74

Anne Marie Dahl, Futuria: 40 63 03 70