Podcasts


Fremtidens haller

MED MALENE STUB SELMER, STINE SKAARENBORG OG ESBEN DANIELSEN FRA LOKALE OG ANLÆGSFONDEN

I denne serie af podcasts udforsker vi fremtidens haller sammen med Esben Danielsen, direktør for Lokale og Anlægsfonden. Der findes tusindvis af haller i det danske land, der alle har det til fælles, at de trænger til lidt mere i en kærlig hånd. Lyt med og få svaret på hvordan fremtidens haller skal se ud, hvilken rolle de kommer til at spille rundt omkring i de danske lokalsamfund, hvordan de skal finansieres og meget mere.

 
 

Fremtidens hal

I første afsnit, Fremtidens hal får du:

  • Indblik i fremtidens hal

  • Svaret på hvorfor multiløsninger ikke duer

  • Svaret på hvorfor du skal bygge jeres hal til træning og ikke til kamp

  • Svaret på hvorfor siloer indenfor idrætten er en dårlig ide

  • Inspiration til hvordan jeres hal bliver et samlingssted

    Lyt med her eller i din fortrukne podcast app ved at søge efter “Fremtidens haller”

Arbejder du ikke med idrætshaller? Lyt med alligevel og få Esben Danielsens råd til det gode (fonds)projekt.

 

Få fondsmidler til dit projekt

I andet afsnit dykker Stine, Malene og Esben ned i hvad der skal til for at få fondsmidler til et halprojekt. Det handler dels om hvorfor det er vigtigt at starte med at identificere det problem man gerne vil løse, før man begynder at snakke om løsninger og hvorfor man bliver nødt til at involvere alle brugere, også dem der ikke bruger hallen til hverdag, når man udvikler sit projekt.

I andet afsnit Få fondsmidler til dit projekt får du:

  • Svaret på hvilke krav Lokale og Anlægsfonden stiller til de projekter, de støtter

  • Svaret på hvornår i processen du bør kontakte Lokale og Anlægsfonden

  • Indblik i hvorfor det er en god ide at lave et forprojekt

  • Svaret på hvorfor du skal involvere dem, der IKKE kommer i hallen

  • Inspiration til hvordan naturen kan spille en større rolle i hallen

    Lyt med her eller i din fortrukne podcast app ved at søge efter “Fremtidens haller”

 

Hvad gør I som halbestyrelse?

I tredje afsnit ser Stine, Malene og Esben nærmere på hvad man som halbestyrelse gør, hvis man drømmer om at renovere og udbygge sin hal og skabe nye og bedre fritidsfaciliteter. Her handler det om hvordan ledelsen i hallen bliver klædt på til at skifte rolle fra at være servicerende til de eksisterende tilbud, til at blive vært for et mødested.

I tredje afsnit Hvad gør I som halbestyrelse får du:

  • Svaret på hvorfor bygninger ikke forandrer verden – det handler om livet mellem murstenene

  • Svaret på hvorfor du bør lave et forprojekt og stille krav til kvaliteten, for ikke at smide dine projektmidler i åen

  • Svaret på hvorfor du skal invitere præsten, fysioterapeuten og bibliotekaren indenfor i hallen

    Lyt med her eller i din fortrukne podcast app ved at søge efter “Fremtidens haller”

 

Hvad gør I som kommune?

I fjerde afsnit handler det om hvad man som kommune kan gøre med sine nedslidte idrætshaller, hvis man har brug for fondsmidler til at skabe nye og mere tidssvarende fritidsfaciliteter. Stine, Malene og Esben dykker ned i den rolle idrætshallerne spiller i lokalsamfundene.

I fjerde afsnit Hvad gør I som kommune får du:

  • Svaret på hvorfor ”byg mindre” bør være et mantra i mange kommuner

  • Svaret på hvorfor kommunens sundhedsstrategi bør indtænkes i halprojekter

  • Svaret på hvorfor der i højere grad bør samarbejdes mellem bysamfundene i kommunen i forhold til halprojekter

    Lyt med her eller i din fortrukne podcast app ved at søge efter “Fremtidens haller”

 

VELKOMMEN I MASKINRUMMET HOS PRIMUSMOTOR

MED MALENE STUB SELMER OG STINE SKAARENBORG

I vores serie af podcasts undersøger og udfordrer vi begrebet innovation - og inviterer folk fra kommuner og erhverv til at debattere alt fra nye samfundsmodeller til vandrensning. Podcasten er til dig, som ønsker at blive klogere på, hvad innovation er for en størrelse - og hvordan du kan arbejde med innovation, hvad enten du er ansat i det offentlige eller private.

 
 

Offentlig innovation - glubsk tiger eller kælen huskat?
med Stine Skaarenborg og aktionsforsker Annemette Digmann

Stine Skaarenborg har inviteret aktionsforsker Annemette Digmann, i studiet til en snak om strategisk innovationsarbejde. Annemette har selv haft hænderne helt nede i mulden, bl.a. som innovationschef i Region Midt og bestyrelsesformand i Sager, der samler. Her bidrager hun med hands-on-erfaringer med innovation i den offentlige sektor.

Annemette er i dag aktionsforsker, og med videokameraet i hånden sætter hun kommuner og andre offentlige organisationer under lup. Bl.a. fortæller Annemette om et af hendes igangværende forskningsprojekter, hvor udfordringen er at lede på tværs, men som Annemette siger: ”Vi magter det ikke. Og vi ved ikke, hvorfor vi ikke kan finde ud af det”.

Annemette forklarer også, hvorfor strategisk innovation egentligt er et todelt begreb – og hvorfor ledelse ikke kun har stor betydning for innovation, men til tider også er et stort benspænd for samme. Der eksisterer nemlig, ifølge Annemette, flere barrierer i det offentlige for at tænke radikalt og anderledes.

Lyt med og få svaret på, om Annemette mener, at ”administration” og ”innovation” rimer, og hvordan neuro-forskere fra Aarhus Universitet gjorde hende klogere på, hvorfor hjernen ikke kan kende forskel på mødet med en radikalt anderledes ide og mødet med en glubsk tiger.

 

Del 2: Offentlig innovation - glubsk tiger eller kælen huskat?

Anden del af Annemette Digmanns besøg i studiet hos PrimusMotor. Stine og Annemette sætter i dette afsnit spørgsmålstegn ved, hvorfor drifts- og akutopgaver fylder så meget hos de offentlige ledere.

Lyt med og bliv klogere på, hvordan ledelse og ludomani samt det at være strateg og gå i brusebad hænger sammen.

Annemette stiller desuden skarpt på forskellen mellem organisering og håndtering – for der er ingen, der ringer med de strategiske opgaver. Og så forklarer Annemette, hvordan organisering af arbejdsopgaver kan medvirke til et lettere ledelsesliv. For skal en leder se travl ud? Måske ser ledelse dovent ud?

 

Del 3: Offentlig innovation - glubsk tiger eller kælen huskat?

Tredje og sidste del af Annemette Digmanns besøg i studiet hos Stine Skaarenborg. Annemette og Stine bevæger sig denne gang ud i ingenmandsland for at diskutere, hvad der skal til, for at ledere og medarbejdere i det offentlige også får lyst til at bevæge sig derud. Ingenmandsland ligger nemlig et stykke udenfor comfortzonen, men der er altså merværdi og innovationshøjde at hente, hvis man har de rigtige rammer til at eksperimentere – og til at finde hjem igen.

Annemette beretter også om, hvordan det at møde tilfældet til et arrangement i børnehaven - og turde invitere det indenfor, bl.a. var med til at udvikle en del af fremtidens sundhedsvæsen.

Lyt med, når Annemette og Stine diskuterer samskabelse – og hvordan borger- og brugerinddragelse kan finde sted på flere niveauer.

Afslutningsvis sætter Annemette spot på, hvordan fagligheden til tider kan stå i vejen for innovation, men også med en opfordring og en åben invitation til kommuner og offentlige organisationer, der ønsker at gå forrest.

 

Aarhus ReWater: Det Nye Shit
med Malene Stub Selmer og Innovationschef Karsten Lumbye

Malene Stub Selmer har inviteret innovationschef hos Aarhus Vand, Karsten Lumbye, i studiet til en snak om en kommende, international attraktion – et rensningsanlæg med ambitioner i verdensklasse.

Aarhus ReWater, som anlægget hedder, er nemlig ikke bare et anlægsprojekt til 1,6 mia. kr. Det er også en åben invitation til universiteter og virksomheder om at skabe nye forretningsmodeller og nye løsninger til fremtidens udfordringer.

Og selvom du ikke er fra vandbranchen, er der masser af viden at hente i de tre podcasts - fx hvordan man skaber en innovativ kultur på tværs af afdelinger; hvordan man kan skabe fremtidens innovative løsninger UDEN at kende fremtiden; og ikke mindst, hvad der er vigtigt for at blive ”state-of-the-art".

I det første afsnit kan du bl.a. høre, hvordan 15 innovationsudfordringer, stillet af Aarhus Vand, har fungeret som invitation til at innovere sammen i en proces, hvor man ikke kender resultatet på forhånd. Aarhus Vand har nemlig større ambitioner, end det, der reelt kan bygges i dag – derfor skal der samskabes i nye partnerskaber for at løfte innovationshøjden.

 

Del 2: Aarhus ReWater: Det Nye Shit

Andet afsnit af PrimusMotors føljeton om Aarhus ReWater: Det Nye Shit. 
Du kommer i dette afsnit til at høre endnu mere om Aarhus Vands kommende, internationale attraktion – et rensningsanlæg, der via partnerskaber finder nye løsninger til fremtidens udfordringer, ikke bare med at rense vand.

Og der er masser af guldkorn at hente, selvom du ikke kommer fra vandbranchen. Lyt med, når Karsten fortæller om, hvordan man i vandbranchen er gode til at dele med hinanden – og hvorfor den ydre arkitektur er vigtig for det nye anlæg, selvom det ikke gør vandet renere.

Du kan også høre om, hvordan facilitering hjælper de gode og effektive møder på vej – og er led i at støtte op om en innovativ kultur, hvor både store og små innovationer hyldes.

Og så giver Karsten et indblik i den organisatoriske struktur hos Aarhus Vand, hvor man har tænkt i behov og kompetencer for at kunne arbejde kreativt og på tværs.

 

Del 3: Aarhus ReWater: Det Nye Shit

Tredje og sidste afsnit om Aarhus ReWater: Det Nye Shit.
Karsten går denne gang i dybden med Aarhus Vands model for værdiskabelse gennem partnerskaber – og hvordan fremtidens rensningsanlæg skal give værdi på flere fronter.

Derudover kan du høre mere om, hvordan høje ambitioner er med til at lokke ekstern funding til projektet – og hvordan man opererer med en ressourcemæssig fremtid, der endnu er uvis. For hvad gør man, hvis bæredygtig energi ikke er ”det nye shit” om 20 år? Det kræver et anlæg, der kan skifte gear og løbende tilpasses de krav, der opstår.

Sidst, men ikke mindst, giver Malene og Karsten dig gode råd til, hvordan du kan lade dig inspirere og tænke Aarhus Vands model ind i andre brancher.