Få vores guide til konceptudvikling her

Vil du med i drivhus?

Mange folk henvender sig til os i PrimusMotor med et projekt, som de gerne vil søge fondsmidler til. Når vi har hørt om projektet eller læst et udkast til en projektbeskrivelse, må vi dog ofte melde tilbage til projektejeren, at projektet simpelthen ikke er modent til fundraising. Der kan være flere udfordringer, men ofte er projektet ikke ambitiøst og nytænkende nok, selvom grundideen er god. 

Hvad gør man så, hvis man brænder for sit projekt og har brug for fondsmidler til at realisere det?
Vores svar er: dit projekt skal i drivhus, og du skal være gartneren! 


En projektidé er som en plante; den er mest skrøbelig, når den lige er skudt op af jorden med de første lysegrønne blade. Derfor skal du påtage dig rollen som gartner og skærme og udvikle din ide, så den kan blive et reelt projekt med et stærkt og tydeligt koncept.


Nu er du måske lidt forvirret og tænker, hvad er det der drivhus-halløj for noget – men vi mener det faktisk helt bogstavligt. I PrimusMotor indretter vi et rum med forskellige inspirationsmaterialer, der hjælper os med at folde projektideen ud. Det er sådan, vi behandler de ideer, som vi skal udvikle, så de har en chance for at komme igennem nåleøjet hos fondene.

Her har du vores guide til, hvordan du selv kan modne din projektide ved ”at gå i drivhus”:

1)   Find et lokale. Find et lokale, hvor er er plads til at du og dine kolleger kan være en hel eller flere dage, hvis det bliver nødvendigt. I behøver ikke at være ”hjemme”, men kan også låne et lokale på biblioteket, kulturhuset eller et helt tredje sted.

2)   Indret dit drivhus. Indret lokalet med en masse forskellige inspirationsmaterialer. Find fx billeder, som relaterer til nogle af temaerne i dit projekt og hæng dem op på væggene. Find også bøger og litteratur om emnet. Du har også brug for at finde fysiske elementer, som ikke nødvendigvis behøver at have noget med projektideen at gøre. Formålet med alle inspirationsmaterialerne er, at få dig og dine kolleger til at se mulighederne i projektet frem for begrænsningerne.

3)   Byd dine gæster velkommen og introducer dem til drivhuset. Du har brug for hjælp til at folde ideen ud. Inviter derfor nogle af dine kolleger, projektpartnere eller interessenter. Start med at fortælle dem, hvad opgaven går ud på: at I sammen skal konceptudvikle på projektet, og at drivhuset skal hjælpe jer. Drivhuset er både et fysisk og mentalt sted, hvor I skal få projektideen til at vokse. For at være kreative har I brug for et anderledes miljø, der får jer ud af de normale tankebaner.

4)   Kortlæg projektets strategiske fundament. Start med at gennemgå fundamentet for projektet – det kan være principper, mål, succeskriterier osv. Når I har kortlagt projektet skal I bygge videre på projektets fundament.

5)   Gå ind i gartner-rollen. Påtag jer rollen som gartnere, brug inspirationsmaterialerne til at styrke og udvikle projektideen. HUSK, at en gartner åbner ikke døren til drivhuset så kold luft strømmer ind – giv jer tid til at udforske og styrke projektideen. Senere, når I har konceptet klart, kan I være kritiske og give den en omgang kold luft.

6)   Lav et konceptkatalog. Et billede siger mere end tusind ord, og sådan er det også, når du skal have andre udenfor drivhuset (fx fondene) til at forstå, hvilken forskel projektet vil gøre. Derfor anbefaler vi, at du udarbejder et konceptkatalog, hvor du beskriver projektet og visualiserer dets vision, indhold, aktiviteter og fysiske resultater.

I vores håndbog i projektudvikling og fundraising får du konkrete eksempler og værktøjer til udviklingen af dit projekt. Du kan købe vores håndbog her.

Se vores video om drivhusmetoden nedenfor:

Har du et projekt, som du har brug for at få modnet og udviklet, så står vi altid klar til at hjælp.

Giv os et kald på 82 30 70 00 – vi elsker udfordringer… især hvis vi kan tage dem i drivhus.

Læs om vores fundraisingydelser her

Malene Stub Selmer