Den sociale fond for børn og unge

HENRIK LYNGBYE PEDERSEN, STIFTER OG FORMAND AF DEN SOCIALE FOND FOR BØRN OG UNGE

Hvorfor stiftede du fonden?

”Min bedstefar Thorvald Pedersen var med til at grundlægge medicinalvirksomheden Novo i 1925.  Jeg er uddannet socialpædagog, og det har altid været vigtigt for mig, at kunne give noget tilbage af arven fra Novo. Jeg synes, der manglede penge til sociale formål. Fondens mål er at flest mulige penge skal gives til flest mulige børn og unge.”

Hvilken rolle ser du Den sociale fond for børn og unge spille i samfundet?

”Der er mange fonde, der giver penge til fx kunst, kultur eller sygdomsbekæmpelse. Vi prioriterer socialt udsatte børn og unge. Det er vores rolle. Vi har en statsminister, der siger, at hun er børnenes statsminister. Det er fint nok, men jeg synes, der mangler meget mere fokus på forebyggelse. Det handler ikke kun om, hvad man gør, når et barn måske skal fjernes fra hjemmet. 27.000 kvinder lever i et voldeligt parforhold og 10.000 mænd bliver slået – det præger naturligvis børnene, der vokser op i disse familier, hvor misbrug, vold og mistrivsel er dagligdag. Det vil vi gerne gøre noget ved.”

Hvor mange penge uddeler fonden om året?

”Fonden uddeler hvert år mellem 800.000 kr. og 1 mio. kroner. Typisk får op til 6 projekter støtte. Vi har ikke nogen geografisk prioritering, men støtter derimod projekter over hele landet.”

Er der projekter fonden har støttet, som du er særlig stolt af?

”Vi har støttet et forskningsprojektet ”Breathe Smart”, der påviser, hvordan man kan hjælpe unge kriminelle, når de kommer ud af fængslet. Der er mange, der har gode ideer til, hvordan vi får de unge væk fra gaden og ind i nogle projekter med en god voksenkontakt, hvor de kan få troen på sig selv tilbage. Den slags vil vi gerne støtte.”

Har du nogle gode råd til ansøgere, som påtænker at ansøge fonden?

”Vi får mange ansøgninger fra folk med gode projekter målrettet børn og unge med forskellige former for diagnoser. Det kan fx være autisme og ADHD. Vi støtter de socialt sårbare børn og unge, men vi giver ikke penge til behandling, det er der andre fonde, der gør.

Vi støtter heller ikke administrationsomkostninger. Desværre får vi en hel del ansøgninger, der bærer præg af, at ansøger gerne vil skabe sit eget job. Den slags ansøgninger er meget løntunge.  Alle slags projekter er der jo en eller anden form for administration forbundet med, men det må bare ikke være det primære. Vi vil gerne se de kreative ideer, der har børnene i fokus. Hvis man er i tvivl, så kan man altid ringe til os.”

Besøg Den sociale fond for børn og unges hjemmeside: http://densocialefond.dk/

 

 

 

Malene Stub Selmer