En workshop er en fantastisk måde, at få nøglepersoner til at diskutere en strategi, nye idéer og planer. Vi anbefaler ofte workshopformen, fordi den er god til samskabelse, nye dynamiske måder at tænke på - uanset om det er medarbejdere fra forskellige afdelinger, borgere med forskellige perspektiver eller centre i kommunen. En workshop er også god, hvis du har brug for at lave en forventningsafstemning.

Workshopfacilitatorer – de folk, der er ansvarlige for at lede workshoppen - har det vigtigste job i lokalet. Facilitatorerne skal sikre at deltagerne er fokuserede og produktive i løbet af workshoppen.

Nedenfor er der fire tips til dig - uanset om du faciliterer for første gang eller du bare har brug for et brush up.

  • 1. Lav et godt forarbejde

Find ud af, hvad målet præcist er med din workshop. Spørg gerne både din opdragsgiver og nogle af deltagerne. Lav et detaljeret program, så du sikrer at du har en tidsramme.

  • 2. Husk, det handler ikke om dig

Din hovedrolle som facilitator er at sikre, at alle i lokalet er involverede og samarbejder. Du skal være sikker på, at processen kører efter hensigten. Det handler om folkene og det de har at bidrage med - ikke dine egne holdninger og idéer.

  • 3. Vær en god lytter

En god facilitator er tålmodig og er en god lytter. Der vil komme en masse idéer, kommentarer og meninger fra deltagerne i løbet af workshoppen og Du bliver måske nød til at ændre på din proces for at sikre, at alle har forstået øvelser og budskaber undervejs.

  • 4. Vær til stede i nu´et

Selvom du er velforberedt, skal du være indstillet på, at der kan komme modstand, uenigheder eller kommentarer, som du ikke havde forventet. Vær indstillet på, at det kan blive nødvendigt at tage en ”time-out” med deltagerne, så du kan fornemme, om du skal ændre processen, for f.eks. at give rum og plads til uenigheder.

Og til sidst. ”Just do it” – øvelse gør mester. Jo flere workshops, jo bedre en facilitator bliver du. Ligesom med alt muligt andet her i livet.

Glæd dig. Vi arbejder på en lille håndbog om god mødeledelse og involverende processer, som snart kan blive din!