PURA VIDA: NÅR ET RENT LØFTE BLIVER HOLDT

”Pura Vida!”, råbte vores white water rafting guider i Costa Rica, da vi havde overvundet et mindre, men meget heftigt vandfald i vores lille gummibåd, hvor vi alle sad med hænderne fastnaglet til det lille tov på siden af båden. Hvorefter vi enstemmigt udbrød ”Pura Vida!” uden egentlig at vide, hvad det betød. Faktisk undrede det os, fordi det hus, vi havde lejet, også hed Pura Vida.

download (36).jpg

I løbet af de tre uger, vi tilbragte i Costa Rica henover julen, fandt vi ud af, at man her ikke bare SIGER ”Pura Vida” – man LEVER det. Det er simpelthen landets brand og en vigtig årsag til, at Costa Rica er blevet en af verdens førende bæredygtige turistdestinationer med et stærkt stigende antal udenlandske turister.

Man kan oversætte Pura Vida til ”det rene liv”, men efter at have tilbragt noget tid i det land, der har den højeste koncentration af biodiversitet i verden, opdager man, at begrebet har flere betydninger. Det kan også betyde ”no worries!”, så et godt svar på ”How are you?” kunne være ”Pura Vida!”.

Pura Vida overalt – også i Danmark?

Costa Ricas motto er Pura Vida – et pragteksempel på en yderst gennemført branding, hvor en hel befolkning tager ejerskab til det, der ikke alene er landets slogan, men faktisk er det produkt man får, når man besøger landet. ”Pura Vida” findes på rygsække, som navn på hoteller, restauranter, og på næsten al turist-merchandise – suppleret med et billede af en frø, en vulkan eller en tukan.

Costa Rica er præcist på størrelse med Danmark, men her hører ligheden også op. For hvor Costa Rica har et enestående og gennemført brand som turistdestination, er Danmark præget af så mange forskellige forsøg på branding, at enhver turist i vores forholdsvis lille land må blive forvirret. Hvert lille område og hver turistdestination har sit eget slogan, fx VisitGudenaa – yours to explore, Visitjammerbugten - fyldt med ferie, Esbjerg – EnergiMetropol, Vadehavet – kommer altid tilbage. Der ligger tydeligvis en opgave i, at vi i Danmark kan blive enige om et fælles brand, og at vi formår at få alle til at tage ejerskab til det.

 

Er jeres brand gennemført?

Et brand er et ”key promise” – man lover altså sine kunder noget i den markedsføring/indpakning, man har valgt. Et brand er ikke bare et logo, en kampagne eller et slogan. Det er et produkt af de mange oplevelser, et firma eller en turistdestination skaber med sine kunder, medarbejdere og  leverandører, og af de følelser, som udspringer af oplevelserne. Det er en værdi, som skal gennemsyre en virksomhed, en organisation eller en turistdestination.

Hvis du spørger medarbejderne i din virksomhed, vil de så præcist vide, hvad der er jeres gennemgående brand, og hvordan det udmøntes, så jeres kunder får den vare, som I markedsfører og sælger – både i form af den service, I leverer, indpakningen og selve produktet?

Er jeres brand konsistent og udlevet på websitet, gennem medarbejderne, på kaffekrus og alle steder, hvor det giver mening? Måler I på, om jeres kunder får den oplevelse, de forventer, når de køber jeres produkt eller besøger jeres destination? Med andre ord, er jeres brand synligt, forstået og dermed gennemsyret i jeres organisation?

Costa Rica er et stjerneeksempel på ”talk the talk” og ”walk the walk” i forhold til Pura Vida. Ikke en eneste gang på ferien så vi en sur eller utilfreds person, om man så boede i et blikskur eller havde et job som forrudevasker på en tankstation. ”Pura Vida” sagde guiderne med et kæmpe smil, da vi muggede lidt over regnen de første dage i bjergene. ”Det er bare skønt,” sagde guiderne – ”vi har jo et fantastisk job, og med en masse vand i floderne, kan vi være verdens bedste guider.”

Tænk, hvis dine medarbejdere havde den samme indstilling!

Pura+vida+ride.jpeg
Pura+vida+collage.jpg
Pura+vida+skilt.jpg