Fundraising: Fondsstrategi

SÅDAN LAVER DU EN FONDSSTRATEGI DER GIVER DIG FUNDAMENTET FOR DINE ANSØGNINGER

FÅ VORES ”VEJVISER” HER

En fondsstrategi er en ”vejviser” for, hvilke fonde du skal søge, og hvordan du skal vinkle dine ansøgninger mod hver enkelt fond. Følg vores seks enkle steps og få en fondsstrategi, der kan være din rettesnor og hjælpe dig på vej i din ansøgningsproces. Hos PrimusMotor starter vi altid ethvert større projekt med at udarbejde en fondsstrategi.

1. Konkretiser din idé og din vision

Hvorfor er dit projekt vigtigt? Hvilken forskel vil det kunne gøre? For hvem og hvordan? Disse punkter skal være gennemarbejdede, konkrete og ambitiøse for at kunne tiltrække fondenes interesse. For det er den overordnede vision for dit projekt, der først og fremmest skal vække fondenes interesse. Vær tro mod dit projekts kerneværdier men vær også fleksibel i forhold til hvordan ansøgningen kan vinkles.

2. Screening af fonde

Start tidligt i processen med at screene hvilke fonde der kunne tænkes at støtte inden for dit projektområde. Der findes tusinder af fonde, store og små, mere eller mindre kendte, hvoraf nogle er mere åbne omkring, hvad de støtter end andre. Der er flere steder, hvor du kan få et overblik over fonde. Tjek fx puljeguiden.dk og fondsdatabasen.dk. Derudover kan du abonnere på diverse ministeriers hjemmesider, hvor ministerierne ofte vil skrive, når der er puljer at søge. Du skal helst kunne finde minimum 3-4 fonde, som er relevante, og som giver beløb i en størrelsesorden, der er nødvendig for at realisere dit projekt. Et godt tip er at liste de relevante fonde i et skema (strategi og logbog i ét!), anføre deres fokus og hvad de kunne tænkes at støtte i dit projekt og supplere med oplysninger om deadlines og mulig vinkling til hver enkelt fond.

3. Modning af idé

Du kan nu starte med at modne din idé yderligere. Måske kan du ændre lidt på målgruppen og dermed gøre dit projekt endnu mere relevant i forhold til de fonde, du har kig på. Fondene vil generelt gerne gøre den størst mulige forskel og komme mange mennesker til gavn. Men de kan også have identificeret et behov for en specifik målgruppe, som de vælger at koncentrere deres indsats omkring. Hvis din idé er nytænkende og ikke har været udført før, kan det være relevant at starte med et pilotprojekt. Senere kan der så være basis for en videre udbredelse/skallering.

4. Organisering/ansøger

Det er vigtigt, at det er den rigtige ansøger, der står som hovedansvarlig for projektet. Gode samarbejdspartnere, der er med til at validere og udbrede projektet er guld værd. Men vigtigst er det, at hovedansøgeren er en organisation, der har de rette projektfolk med erfaring og troværdighed. Måske skal I grundlægge en ny forening eller selvejende institution for at løfte opgaven rigtigt.

5. Udarbejdelse af projektbeskrivelse

Når du har styr på grundelementerne, kan du arbejde videre med din projektbeskrivelse og udvikle den til en egentlig ansøgning. I næste blogindlæg vil vi gøre dig klogere på, hvordan du udformer ansøgningen, hvilke punkter der SKAL med og hvilke kan du skrue op og ned for, afhængig af projektets størrelse og formål.

6. Prioriter fondene

I din fondsstrategi skal du også foretage en prioritering af rækkefølgen, de fonde du har fundet skal søges i. Det er et godt tip at starte med at søge den fond, der er mest oplagt og som er kendt for at give flest penge inden for dit område. Derudover er det ofte en fordel at søge lokale fonde eller kommunens puljer først. Send ikke alle dine ansøgninger af sted på én gang men forsøg dig lidt frem. Derefter kan du tilpasse næste skridt.

Skal vi hjælpe dig med at udarbejde en fondsstrategi for dit projekt. Læs om vores fundraisingydelser her

Rahul dhiman