Fundraising: Lokal finansiering

6 RÅD TIL AT STYRKE DIT PROJEKT MED LOKAL FINANSIERING

Hvis du sad hos en fond og skulle vurdere to projekter, hvor det ene projekt var blevet støttet af lokale virksomheder og borgere, og det andet ikke havde modtaget lokale bidrag, hvilket ville du så vælge at støtte? Det giver sig selv, ikke? Hvis du har et projekt, som du har brug for fondsmidler for at realisere, så stop op og se på, hvordan du kan rejse lokale penge og opbakning til dit projekt, INDEN du henvender dig til fondene.

Case: Spejdere i Sønder Omme har rejst 1.500.000 kr. lokalt I Sønder Omme ligger en nedslidt spejderhytte, og spejderne har længe drømt om en ny. I dialog med PrimusMotor har spejderne valgt, at deres nye hytte skal være et multifunktionelt hus, som er åbent og tilgængeligt for mange brugergrupper. Efter at have fået udarbejdet et ambitiøst arkitektoplæg gik spejderne i gang med at søge lokale midler. Der er blevet stemt dørklokker, drukket spandevis af kaffe ude hos de lokale virksomheder og holdt informationsmøder. Spejdernes kæmpe indsats har båret frugt. De har rejst 1.500.000 kr. gennem lokale sponsorater og arrangementer som cykelløb og loppemarkeder, hvor overskuddet går til projektet.

Hvis du står med et projekt, som du vil søge fondsmidler til, så tænk over hvordan du kan starte en lokal indsamling, inden du henvender dig til fondene. De lokale midler har nemlig dobbelt betydning. De luner godt i din finansieringsplan, og samtidig er de et levende bevis på den lokale opbakning til dit projekt.

Få vores 6 råd til at styrke dit projekt med lokal finansiering

1. Lav en strategi. Du kommer ikke sovende til lokale bidrag så få lagt en plan og kom i arbejdstøjet. Hvilke virksomheder er der i området, og hvad er de optagede af? Og hvordan passer det med jeres projekt? Har I søgt penge eller sponsorater ved dem før og hvor meget? Lav en plan og involver så mange som muligt men husk at koordinere, så I ikke render de samme virksomheder på dørene. Hold løbende møder hvor I deler jeres resultater, så du og sit team er i stand til at fortælle de virksomheder, I kontakter, hvad deres ”virksomhedskolleger” i byen har bidraget med.

2. Husk at penge ikke er alt. Bidrag kan være andet end penge. Bidrag kan også være håndværkertimer, gratis brug af maskiner, køkkenelementer (fx til spejdernes nye hus), planter til en ny sansehave eller noget andet. Så tænk over om de virksomheder du kontakter kan donere ”naturalier”, viden eller kompetencer til dit projekt.

3. Tænk over hvad du kan tilbyde de lokale virksomheder til gengæld for deres bidrag. I spejdernes tilfælde kan virksomhederne benytte det nye hus til kundemøder, ligesom spejderne laver teambuilding-arrangementer for virksomhedernes medarbejderne. Og så får virksomhederne naturligvis det obligatoriske navneskilt på bygningen.

4. Få lavet noget lækkert projektmateriale. Billeder siger mere end 1000 ord, og du kan forklare herfra og til juleaften om dit projekt. Men kan du vise tegninger, billeder og modeller af dit projekt, bliver det straks mere nærværende for den, der ikke kender det på forhånd. Husk i dit materiale at lægge vægt på hvilken forskel dit projekt gør for lokalområdet og vær tydelig omkring, hvilken forskel virksomhedens bidrag vil gøre.

5. Opfølgning er nøglen til succes. Bare fordi du har holdt et møde med en virksomhed, er det ikke sikkert, du straks får lovning på 10.000 kr. til dit projekt. Men det skal du ikke lade dig slå ud af. Ring igen, tag forbi en gang til eller inviter til et infomøde hvor du samler flere virksomheder. Opfølgning lønner sig.

6. Gå til de lokale medier. I arbejdet for at rejse lokale bidrag er medierne vigtige. Skriv en pressemeddelelse som let kan omskrives til en kort artikel og kontakt den lokale avis. Kan du få dem til at bringe historien om dit projekt, kan du medbringe artiklen, når du er ude hos virksomhederne. Er historien om dit projekt først blevet noget, man taler om i byen, bliver det lettere at få adgang til virksomhederne.

Er du nysgerrig på at vide mere om lokal finansiering, så deltag i et af vores fundraisingkurser.

Rahul dhiman