“Send os en video, der viser os, hvorfor du er vores nye kollega”
Sådan skrev vi i foråret, da vi var på udkig efter en ny kollega til PrimusMotor-teamet, og vi var så heldige at få fingrene i Stine. Virkelig mange folk har efterfølgende spurgt os, hvordan det fungerede med sådan en videoansøgning, at vi har tænkt – ok, det må vi lave et indlæg om!
Vi fik rigtig mange videoer tilsendt, mange flere end vi havde forestillet os og gik i gang – total overvældede – med at gennemse de fantastisk flotte, skøre, sjove, personlige, anderledes og virkelig underholdende videoer fra mennesker, der var interesseret i samarbejde med os. Kreativiteten kendte ingen grænser og det var lige sådan en profil, vi var ude efter.
Vores påstand er at vi kommer til at se mange flere videoansøgninger i fremtidens jobopslag, så som både arbejdsgiver og ansøger kan man lige så godt vænne sig til det og komme i gang. De videoer vi har modtaget, behandler vi naturligvis fortroligt, men se et eksempel her på en ung mand, som har lavet en ”jobsang”. Helt ærligt, det er da en fantastisk måde at introducere sig selv på!
Baseret på vores egne erfaringer har du her vores bedste tips til, hvordan du bruger videoansøgning, når du næste gang skal udvide dit team, og hvordan du laver en video for at få drømmejobbet.
1
Overvej om videoansøgning er det rigtige medie i forhold til den medarbejderprofil, du søger
Brug videoansøgning hvis du skal finde en udadvendt, kommunikerende og kreativ medarbejder, der fx skal have kontakt med kunderne. Det er langt lettere at afkode om en person har den rigtige udstråling og personlighed på en video end ved at læse en traditionel ansøgning. Videoen giver også den kommende medarbejder mulighed for at vise, hvem han/hun er på en måde, som den skriftlige ansøgning ikke tillader. Og alle parter slipper for standart flosklerne om at ”kunne have mange bolde i luften” og den slags – det duer ikke i en video. Skal du derimod finde en person til et mere administrativt job, er det ikke sikkert at video er det rigtige medie.
2
Video kan ikke stå alene
Det er selvfølgelig vigtigt at understrege at en videoansøgning ikke kan stå alene. Den skal suppleres af et CV, så du har muligheden for at se hvad personen tidligere har beskæftiget sig med og hvilke kompetencer personen har.
3
Husk at ordlyden i stillingsannoncen er med til at sætte rammen for de videoer du modtager
Har du skrevet et helt almindeligt og traditionelt (kedeligt) stillingsopslag, kan du ikke forvente at de videoer du modtager er super sprudlende og kreative. Ansøger ser på hvem du er og vil forsøge at komme dig i møde. Så hvis du gerne vil have at ansøger skal vise nogle sider af sig selv, som du ikke bare kan læse om i en skriftlig ansøgning, skal du bruge sproget i stillingsopslaget til at skille dig ud fra mængden.
4
Sæt et max antal minutter på
Med mindre du vil sidde og se flere helaftensforestillinger, så skriv i jobopslaget hvor lang ansøgningsvideoen må være – fx maksimum 2 minutter. Det er en passende længde og vil også vise om ansøgeren kan være kort, præcis og klar i sin kommunikation.
4 TIPS TIL DIG DER OVERVEJER AT SENDE EN VIDEO FOR AT FÅ DIT DRØMMEJOB
1
Overvej hvad du vil fortælle med din video
Hvad er det for sider af dig selv, du skal vise, som er relevant for stillingen? Lav eventuelt et story board for ligegyldig om du vil tegne, fortælle eller synge dit budskab skal du sikre den røde tråd.
2
Fortæl hvilken forskel du kan gøre for virksomheden
Det er så vigtigt, og derfor er det fantastisk så tit jobansøgere glemmer det – at fortælle om deres motivation for at søge jobbet og hvad de kan tilføre virksomheden. Kan du bruge videomediet til at understrege hvilken forskel du kan gøre, er det selvfølgelig endnu bedre.
3
Find balancen mellem spas og faglighed
En videoansøgning lægger op til at du kan vise hvem du er på en sjov og humoristisk måde, men husk at virksomheden også gerne vil vide, hvad du faktisk kan.
4
Drop din livshistorie fra Adam og Eva
Glem at fortælle alt hvad du har lavet lige siden du blev født. Vær i stedet fremadrettet og fokuser på dine ønsker og drømme, og hvad du gerne vil med dit (arbejds-)liv.