Verdensmål i praksis med Lone Jakobsgaard
1. Find det verdensmål, der er er relevant for jeres projekt, forening eller forretning
Det er ikke relevant, at I arbejder med alle 17 verdensmål på én gang. I bør vælge den eller de mål, der giver mening for projektet, for jeres foreningen eller organisation. Eksempel: Hvis en idrætsforening arbejder med et projekt om nye faciliteter, vil jeg anbefale at I kobler det til verdensmål 3 ’Sundhed og Trivsel’. Og hvis I inddrager jeres kantine eller cafeteria i projektet, kan I med fordel koble Verdensmål 2 på, så I arbejder med madspild og sund mad på én gang.
Brug forberedelsen af jeres arbejde med visionen for jeres projekt til at identificere, hvilke mål, der giver mening. Der findes værktøjer til at kunne finde de relevante mål, og synliggøre for jer, hvorfor netop disse mål er relevante. Hvis du er I tvivl, kan vi i PrimusMotor hjælpe.
2. De(t) verdensmål I vælger bør understøtte projektets ’why’
Flere og flere fonde er optaget af Verdensmål og at projekter der støttes, skal være koblet til en samfundsmæssig relevans. Det betyder, at det er mere end vigtigt, at I kan forklare projektets ’why’ og sammenhæng til relevante verdensmål. Eksempelvis: Hvorfor er jeres projekt vigtigt, hvem skaber I noget for, både i jeres egen forening og hvordan kobler jeres projekt sig til noget, der skaber værdi i samfundet og for måske også for kloden.
3. Verdensmål skærper jeres værdier og kultur
Verdensmålene kan hjælpe jer til at forklare omverdenen om måden I er sammen på, hvordan I er i jeres fællesskab, hvordan man opfører sig hos jer. Det er jeres kulturer og værdier, der kommer frem i lyset, og de kan være svære at forklare sådan helt konkret for nogen, der ikke kommer hos jer i dagligdagen. For ’sådan er det jo bare hos os’. Men I kan bruge verdensmålene til at forklare. ’hvordan I er jo jer’ Eksempelvis, hvis I er optaget af at piger og drenge skal sikres lige muligheder, eller at der ikke er forskel på hvem man er, vil verdensmål 5 ’Lighed mellem kønnene’ være et relevant omdrejningspunkt for jeres aktiviteter, og så bør jo naturligvis indbygges i et projekt. For det kan være lige netop den værdi som den fond I søger, har fokus på. Fonden kender jer ikke, og derfor er det væsentligt, at I kan vise dem, hvem I er.
4. Flere partnere i et projekt – samarbejde er også et verdensmål
Hvis I har en venskabsorganisation, samarbejdspartner eller hvis jeres projekt involverer flere foreninger eller virksomheder, vil jeg anbefale jer, at dele af jeres projekt fokuserer på verdensmål 17 – ’Partnerskaber for handling’. I projektgruppen og i arbejdet med jeres samarbejdspartnere, der er involveret i projektet, skal I sørge for, at projektets why er tydeligt. Eksempelvis: Hvorfor bliver I er vigtige i et samarbejde, og hvad er det jeres projekt kan bidrage med på den samfundsmæssige og evt. globale agenda.
5. Verdensmålene giver synlighed – sidegevinst vækst
I langt de fleste projekter skal I kunne forklare, hvordan I vil skabe synlighed omkring projektet. Måske er det de ’mentale mursten’ der er det væsentlige i lige netop jeres projekt, og det der skaber den helt store værdi. Det matcher måske endda det som fonden grundlæggende støtter. Arbejdet med verdensmål bidrager til at I bliver bedre til at forklare værdien af jeres fællesskaber, jeres måde at være sammen på, og hvad der er vigtigt for jer ift. samfund og det at udvikle mennesker hos jer. Så der gemmer sig altså en indbygget styrke i jeres arbejde med verdensmål. Nemlig den, at jeres bevidsthed om, hvem I er, skærpes, og gør jer bedre i stand til at forklare det til omverdenen. En ikke uvæsentlig sidegevinst, når man kan forklare hvem man er, kan være nye brugere eller flere kunder. Det faktisk også nemmere at tiltrække de medarbejdere, hvis værdisæt stemmer overens med det, der kendetegner organisationens. Og det bliver bare endnu mere vigtigt i årene, der kommer.