FONDENE OG VERDENSMÅLENE

FONDENES ARBEJDE MED VERDENSMÅLENE I PRAKSIS

Heldigvis har de danske fonde stadigvæk et stort fokus på, hvordan deres ansøgere arbejder med bæredygtighed.
Realdania arbejder meget bevidst med Verdensmålene. I deres eksisterende strategier har de lige nu seks verdensmål i fokus, hvoraf Verdensmål nummer 11, 13 og 17 er de vigtigste. Realdanias hovedfokus er således bæredygtige byer, klimaindsatser og partnerskaber for handling. Realdania har et stort fokus på transformation af bygninger, og har udgivet en folder om “Nye boliger i gamle bygninger”.
Tuborgfondet har støttet et ambitiøst netværk af danske unge nu bidrage til at gøre til virkelighed. Tuborgfondet har netop bevilget knap 6 millioner kroner i støtte til projektet Verdensmålsambassadørerne, som Verdens Bedste Nyheder og Dansk Ungdoms Fællesråd står bag. Tuborgfondet har en særlig indsats, der hedder Entreprenørskab - Rum for grønne ideer. Her opfordres man til at søge om midler til projekter, hvor der arbejdes kreativt i forhold til den grønne omstilling.

VELUX FONDEN støtter indsatser indenfor havmiljø. Herunder: Genopretning af Genopretning af hav og kystnære områder med fokus på klima, bekæmpelse af havforurening og fremtidige klimaløsninger og deres påvirkning på havområder. Se mere her.

Spørgsmålet er, om arbejdet med Verdensmålene kun er nået til en logo-fase, hvis vi kommer mere væk fra storbyerne? Hvordan skal fondene og dig som ansøger forholde sig konkret til Verdensmålene og arbejdet med dem? Repræsentanter fra flere fonde mener, at der er et stort behov for at oversætte verdensmålene til noget praktisk, anvendeligt og reelt, som kan bruges i en dansk kontekst. Alle 17 mål skal oversættes til en dansk model, hvilket flere fonde er meget optagede af og arbejder på.
Nordea-fonden arbejder med Verdensmålene hele tiden og var nogle af de første til at tage det til sig. Nordea-fonden har, for at hjælpe ansøger til at komme igang, udarbejdet en lille praktisk anvendelig guide til at arbejde med bæredygtighed.

Som ansøger peger fondene på, at det vigtigt at være opmærksom på følgende i arbejdet med Verdensmålene og fondsansøgninger:

  • Tænk over, hvordan I kan være bedre og mere for flere

  • Kan I transformere i stedet for at bygge nyt?

  • Hav fokus på børn og unge, som skal lære om og arbejde med Verdensmålene

  • Dit projekt skal gøre en reel samfundsmæssig forskel

  • Hav fokus på handlinger frem for Verdensmål som overskrifter

  • Generelt kan det være fint at tænke i: Naturmæssig, social og økonomisk bæredygtighed

·     Fondene ønsker ikke en 17-punkts ansøgning, hvor man søger at finde svar på alle 17 Verdensmål – de vil se fokuserede og konkrete projekter

 

Har du brug for sparring på, hvordan du skaber et 3-dobbelt match mellem dit projekt, fondene og Verdensmålene?

Malene Stub Selmer